Hoe maak je een groene smoothie echt gezond?

Groene smoothies stonden lang bekend om hun gezondheidsvoordelen, met claims dat ze je zouden helpen afvallen en ziektes als kanker kunnen voorkomen. De laatste tijd wordt echter steeds vaker de boodschap gegeven dat smoothies helemaal niet zo gezond zijn. Hoe zit dit nou, en hoe kun je ervoor zorgen dat je groene smoothie echt gezond is?

Inhoud van dit artikel

Groene smoothies en gezondheid

Om te beginnen hebben groene smoothies wel degelijk gezondheidsvoordelen: ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. De onoplosbare vezels uit groente en fruit zorgen voor een goede spijsvertering en optimale cholesterolwaarden.

Het grootste probleem is de hoeveelheid zoet vruchtensap in de meeste smoothies. Kijk maar eens op de verpakking van een zogenaamde gezonde groene smoothie: deze bestaan vaak voor minstens 50% uit appel- of druivensap. De groenten staan meestal onderaan de lijst. Fruit is natuurlijk wel erg gezond, maar ook rijk aan suiker. Wanneer fruit geblend of geperst is gaan de gezonde voedingsvezels deels verloren en blijft er suikerrijk water over. Dit sap bevat nog steeds vitamines, maar de vermalen vezels zijn te makkelijk verteerbaar en doen niets om de hoeveelheid suiker te compenseren, met uitschieters in je bloedsuiker als gevolg.

Meer over je gezondheid lezen maar dan in het Frans, dan raden we je https://sagessesante.fr aan

Meer groente, minder fruit

Het belangrijkste kenmerk van een gezonde groene smoothie is dus dat deze meer groente dan fruit bevat (en natuurlijk geen toegevoegde zoetstoffen). Omdat deze verhouding bij de meeste kant-en-klare smoothies verkeerd ligt, is het beter om zelf je groene smoothies te maken: dan bepaal je zelf welke ingrediënten je gebruikt. Een gevolg van de grote hoeveelheid groente is dat gezonde groene smoothies meestal minder zoet smaken dan de meeste standaard smoothies – ze bevatten namelijk veel minder suiker. Dit kan even wennen zijn!

Er zijn veel verschillende soorten groente die je voor je smoothie kunt gebruiken en allemaal hun eigen gezondheidsvoordelen toevoegen. Groene bladgroenten zoals spinazie bevatten vitamine C, E en K; de mineralen ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium; en een flinke dosis voedingsvezels. Koolachtigen zoals broccoli en boerenkool zijn rijk aan antioxidanten die zelfs kanker kunnen helpen voorkomen (zo moet je broccoli koken). Kruiden als peterselie, munt en koriander bevatten een grote hoeveelheid vitamines en verbeteren bijvoorbeeld het immuunsysteem, een goede spijsvertering en een gezonde cholesterol. Avocado maakt je smoothie heerlijk romig en heeft een subtiele smaak die eigenlijk overal wel goed bij past. Avocado’s zijn rijk aan onverzadigde vetten die helpen bij de opname van bijvoorbeeld vitamine A, D, E en K – en zijn bovendien een goed alternatief voor de zuivelproducten of bananen die je in sommige smoothies vindt.

Andere gezonde toevoegingen

Hoewel de toevoeging van ‘superfoods’ vaak een marketingtrucje lijken, zit er soms wel een kern van waarheid in.

Spirulina

is een alg die, naast veel andere vitamines en mineralen, zeer veel omega-3 vetzuren bevat, die zorgen voor een gezond hart- en vaatstelsel en je cholesterolwaarden op peil houden. Het is verkrijgbaar in poedervorm en een eetlepel spirulina bevat behoorlijk wat voedingsstoffen, maar proef je bijna niet in een smoothie.

Zeewier

lijkt misschien een raar ingrediënt voor je smoothie, maar het bevat essentiële aminozuren en is ook verkrijgbaar in poedervorm. De lichtzoute smaak is vooral lekker in een hartige smoothie met bijvoorbeeld avocado en bleekselderij.

Voor een extra vullende smoothie voeg je een eetlepel havervlokken (rijk aan vezel en proteïne) en/of een eetlepel lijnzaad of chiazaad (rijk aan omega-3 vetzuren). Deze laatste twee geven je smoothie een gelatineachtige substantie, dus daar moet je wel van houden.

Wil je je smoothie verdunnen, dan kun je het beste water of kokosnootwater gebruiken. Kokosnootwater bevat weinig suiker maar wel veel kalium en elektrolyten die zorgen voor een gezonde bloeddruk en een goed werkend zenuwstelsel.

Groene smoothies kunnen dus heel gezond zijn, zolang je ze maar zelf maakt en meer groente dan fruit gebruikt. Al gaat een deel van de voedingsvezels verloren, een smoothie blijft een makkelijke manier om snel een groot deel van je vitamines en mineralen binnen te krijgen – gebruik smoothies alleen niet om al je dagelijkse porties groente en fruit te vervangen. Lees hier meer over het maken van gezonde smoothies.

Plaats een reactie